De historie van de haflinger gaat terug naar het jaar 1874, toen het huidige haflingerras is gegrondvest. Van voor die tijd is bekend dat in het vroegere Oostenrijks Tirol werd gewerkt met een klein bergpaard. Doortrekkende ruiters hebben Arabisch bloed ingebracht waardoor het ras adellijke kenmerken kreeg. De combinatie van de Arabische hengst El Bedavi XXII met een “Tiroler Landesstute” bracht een hengstveulen voort genaamd Folie 249.
Het staatshengstendepot van Stadl-Paura kocht hem als vierjarige hengst waarvan alle haflingerpaarden de trotse nakomelingen zijn.

De weelderige witte manen en -staart zijn de specifieke kenmerken van de haflinger die in het begin van de 20e eeuw als uniforme eigenschap werden bereikt. Vijf stamvaders bepalen in hoofdzaak de bloedlijnen van de haflingers, later is hier de B-lijn aan toegevoegd.

A-lijn: 999 Anselmo (echte naam Hansele), geboren in 1926.
Anselmo was een stevige brede en diepe hengst met een fel temperament. Hij was vos met witte manen en staart, een brede bles en witte onderlip. Toen hij 28 was had hij nog een vruchtbaarheidspercentage van 85 %!
Zijn stokmaat was 1.39 meter.

B-lijn: Bolzano, genoemd naar een Zuid-Tiroler dorp, is geboren in 1915.
Hij was een stekelharige vos met onregelmatige bles en een stokmaat van 1.44 meter.

M-lijn: Massimo, geboren in 1927. Massimo werd beschreven als edel en rastypisch.

N-lijn: Nibbio (echte naam Niggl 2), geboren in 1920. Hij toonde goede nakomelingen en was een goudvos met brede bles, witte onderlip en achter twee witte benen. Nibbio geeft meestal zijn aftekening door aan zijn nakomelingen. Paarden uit de N-lijn zullen dus vaak veel wit hebben. Nibbio’s stokmaat was 1.35 meter.

S-lijn: Stelvio, die net als Bolzano zijn naam van een Zuid-Tiroler dorp kreeg, is geboren in 1923. Stelvio was een vos met lichte manen en staart, een breed hoofd en witte achterbenen. Zijn stokmaat was 1.40 meter.

St-lijn: 1074 Student, geboren in 1927. Student was een vos roan met een bles en een wit linker achterbeen. De stokmaat van deze hengst was 1.43 meter.

W-lijn: 401/liz. Willi, geboren in 1921, was een vos met bles en lichte benen. Nakomelingen zijn massale maar edele Haflingers. Willi had een stokmaat van 1.42 meter.

Haflingerhengsten krijgen een naam die begint met dezelfde letter als die van hun vader zodat duidelijk blijft tot welke vaderlijn ze behoren. De naam van merries begint meestal met dezelfde letter als die van hun moeder.

In Nederland kennen we een uitgebreide fokkerij van dit ras. De kwaliteit van de Nederlandse paarden kan zich meten met die in het land waaruit ze destijds zijn geïmporteerd.