Hengstenkeuring

Door de KVTH wordt er jaarlijks een hengstenkeuring georganiseerd. Vanuit de reguliere juryleden zijn door het Hoofdbestuur een drietal juryleden aangewezen welke de beschikbare en nieuw aangeboden hengsten zeer kritisch op de kwaliteiten, die deze (kunnen) hebben voor de fokkerij, beoordeeld.

Op onze hengstenkeuring in januari worden hengsten onder voorbehoud van DNA- en spermaonderzoek goedgekeurd. Zodra een uitslag van een onderzoek ontvangen is en het resultaat conform de gestelde eisen is, wordt deze lijst aangepast. Pas als ALLE uitslagen van deze onderzoeken binnen zijn is een hengst definitief goedgekeurd en krijgt hij voor dat kalenderjaar een deklicentie.
Vanaf 2023 worden alle nieuw gekeurde hengsten aanvullend onderzocht op Polysaccharide Storage Myopathy 1 (PSSM1). De uitslag daarvan wordt in de lijst van goedgekeurde hengsten gepubliceerd maar leidt niet tot afkeuring. Uitleg over het resultaat: GEEN DRAGER (PSSM1: n/n): Dit dier is vrij en heeft twee gezonde allelen. Dit dier zal geen afwijkingen krijgen en kan de afwijking niet doorgeven aan de nakomelingen. DRAGER (PSSM1 n/P1): Dit dier is drager en heeft een gezond en een defect allel. De kans dat dit dier het mutante (defecte) allel zal doorgeven aan nakomelingen is 50%. Dragers krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte. LIJDER (PSSM1 P1/P1): Dit dier is lijder en heeft twee defecte allelen. Lijders geven het mutante (defecte) allel door aan al hun nakomelingen. Lijders krijgen zelf symptomen die horen bij de ziekte.
N.B . Deze uitslagen moeten voor 1 mei van het kalenderjaar binnen zijn. 

In onderstaande link vindt u het overzicht met de na de HK 2023 goedgekeurde Haflingerhengsten: 
Goedgekeurde-KVTH-Haflinger-Hengsten d.d. 15-05-2024

Via onderstaande link vindt u de afstamming in mannelijke lijn voor de in Nederland, en vanaf circa 2010 ook België, Oostenrijk en Italië goedgekeurde haflingerhengsten:

Haflinger-hengstenlijnen-2024-04-22

Vrijwillig afstammelingenonderzoek

Hengstenhouders hebben de vrijheid hun hengst al dan niet aan te bieden voor het afstammelingenonderzoek. Tijdens een dergelijk onderzoek dienen er minimaal 5 en maximaal 7 nakomelingen, verdeeld over twee jaargangen en minimaal 1 jaar, getoond te worden aan de hengstenjury tijdens een Centrale Premiekeuring. Krijgt de hengst hiervoor een 1e premie dan kan de hengst vanaf 8 jaar voor het leven goedgekeurd worden. Indien géén afstammelingen worden getoond, dan dient de hengst 8 keer bij de KVTH goedgekeurd te zijn voor de dekdienst, voordat deze voor het leven goedgekeurd kan worden.